Abdulkadir Selvi'den Optimar Araştırma anketi verileri bağlamında 'Siyaset ve Sosyal medya'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abdulkadir Selvi'den Optimar Araştırma anketi verileri bağlamında 'Siyaset ve Sosyal medya'
Abone ol
Gazeteci Abdülkadir Selvi, siyaset ve medya ilişkisini ele alan bir konuyu bizlere sunuyor. Selvi, Dr. Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar Araştırma’nın 26-30 Ekim tarihleri arasında 2 bin 147 kişi ile yüz yüze görüşme yoluyla yaptığı ankette siyasete ilişkin önemli sonuçlarını ,sosyal medya ilişkisi dağılım yüzdelerini bizlere sunuyor.

Optimar Araştırma’nın sisyasete ilişkin önemli verilerine dayanarak, sosyal medya siyaset ilişkisini ele alan Gazeteci Abdülkadir Selvi, haber almada en çok etkin sosyal medya araçlarından, sosyal medya platformlarının cinsiyet-yaş dağılımlarına ve en dikkat çekeninse hangi partinin hangi sosyal medya araçlarına yoğunlaştığını ele aldı. Selvi, sosyal medya tercihini söyle, sana partini söyleyeyim durumunun yavaş yavaş oluşmaya başladığını belirtti.

“Muhalefetin toplamı  AK Parti oranına ulaşmıyor”

Selvi, “Türkiye’nin sorunlarını AK Parti çözer diyenlerin oranı yüzde 33.3’e ulaşıyor. Ama asıl önemli olan muhalefet çözer diyenlerin tamamını topladığınızda yüzde 32.1 ediyor. CHP, İYİ Parti, HDP, DEVA, SP ve Gelecek Partisi de dahil toplamı AK Parti’ye ulaşmıyor. 18 yıllık iktidarın sonunda muhalefet bu durumda olmamalı, topluma güven vermeliydi.AK Parti, %33, CHP 16.6, HDP 8.0 İYİ Parti 5.3 MHP 4.7 oranları bu şekilde” dedi.

“Muhalefetin Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı aday sorunsalı yüzdeleri”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en önemli sorun muhalefetin Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı aday olacak. Yerel seçimlerin ardından bu isim tartışmasız Ekrem İmamoğlu görünüyordu. Ama ilerleyen süreçte İmamoğlu’nda bir gerileme, Mansur Yavaş’ta ise bir ilerleme yaşandı diyen Selvi şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz sorusuna cevap verenlerin yüzde 36.4’ü Erdoğan demiş. Yüzde 8.6’yla ikinci sırada ise Mansur Yavaş geliyor. Ekrem İmamoğlu 8.3’le üçüncü sıraya gerilemiş.”

“Ankette muhalefetin cumhurbaşkanı adayları soruldu”

Selvi, Abdullah Gül ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun en son sırayı paylaştıklarını ve Gül diyenlerin 6.6 iken Kılıçdaroğlu diyenlerin ise 5.9’da kaldığını belirtti.

 CHP’lilerin de Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olsun demediklerini söyleyen Selvi, “Abdullah Gül’e karşı olan tepki ise devam ediyor.” şeklinde sürdürdü.

Selvi, “Mansur Yavaş 17.1’le ilk sırada gelirken Ekrem İmamoğlu 16.3’le onu takip ediyor. Üçüncü sırada 7’yle Muharrem İnce, dördüncü sırada ise 6.7’yle Meral Akşener geliyor. Mansur Yavaş CHP’den sonra en fazla oyu İYİ Parti ve MHP’den alırken Ekrem İmamoğlu’na CHP’lilerin desteği daha yüksek çıkıyor." dedi.

“Haber Almada Hangi Sosyal Medya Aracı Etkin”

Haber alma amaçlı olarak hangi sosyal medya platformunu kullanıyorsunuz sorusuna verilen yanıtın şaşırtıcı olduğunu belirten Selvi şu ifadeleri kullandı: ”Trump’ın görevden aldığı bakanları Twitter’dan duyurduğu, siyasilerin milyonlarca takipçiye ulaştığı Twitter’ın ezici bir çoğunlukla ilk sırada geleceğini tahmin ediyordum. Yanılmışım. Ertuğrul Özkök başta olmak üzere sıkı sosyal medya takipçilerine buradan duyuruyorum. Artık sosyal medyanın da dinozorları oluşmaya başlamış. Vereceğim takipçi listesine göre yerinizi belirleyin. Ha baştan söyleyeyim. Ben bir sosyal medya dinozoruyum. Çünkü ilk sırada gelen Facebook’ta hesabım yok, üçüncü sırada gelen Twitter’ı ise çok az kullanıyorum.” Araştırmayı yapan Optimar’a bir eleştirim olacak.Tiktok yok, oysa çok hızlı yayılıyor diyen Selvi oranları şu şekilde belirtti: Facebook %28.8, Instagram yüzde 27.0, Twitter %25.7, Youtube % 6.4

"Kadınlar en çok hangi platformu tercih ediyor?"

Selvi: “Kadınlara ayrı bir başlık açtım çünkü Instagram’ı en çok kadınlar kullanıyor.” Yüzde 30.4 kadın kullanıcıya karşın erkekler yüzde 23.8 oranında giriyor. Daha eğlenceli olduğu için mi, daha zengin paylaşımlar yaptıkları için mi Instagram’ı takip ediyor bilemiyorum.”dedi. Selvi, bu soruya yanıtı elbette ki kadınlar verecek olsada, yüzde 38.5’le en çok 18-24 yaş arasının instagram kullandığını ve gençlerin tercihinin Instagram olduğunu söyledi. Selvi: “Onu 25-34 yaş arası takip ediyor. Yaş ilerledikçe takipçi oranı başka platformlara kayıyor. Instagram’ı eğitimli kesimler takip ediyor. Üniversite mezunu olanlar ilk sırada geliyor.” dedi.

"Facebook’ta kadınlar mı erkekler mi önde?"

Haber almaçlı olarak en çok takip edilen sosyal medya platformunun  Facebook’ta erkekler olduğunu belirten Selvi , yüzde 31.2’le ilk sırada erkekler önde gidiyor dedi. Selvi: “Ama kadınlarla aralarında çok büyük fark yok. Kadınların Facebook’u takip etme oranı yüzde 26.3 çıkıyor.” şeklinde altını çizdi.

Selvi: “İlginç olanı Facebook takipçilerinin yaş ortalaması. 45-54 arası yaş kuşağı Facebook’u takip ediyor.İkinci sırada da 55 yaş ve üstü geliyor. Kendimi genç hissettiğim için Facebook’u takip etmiyor olabilir miyim acaba? Instagram’ın tam tersine ilkokul ve altı eğitimlilerde Facebook ilk sırada geliyor.” dedi.

“Twitter’ın ortası yok, ya Trump ya Aleyna Tilki”

Twitter’ı erkekler takip ediyor ama kadınlarla aralarında büyük bir fark yok. Erkekler yüzde 28.1 ederken kadınlarda bu oran 23.1’e ulaşıyor. Buradan ilan ediyorum. Twitter genç kullanıcıların tercih ettiği bir platform diyen Selvi: “18-24 yaş arası yüzde 37.5’le ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 26.8’le 55 yaş ve üstü geliyor. Bu işin bir ortası yok. Ya çok gençler ya yaşlılar. Yani ya Trump ya da Aleyna Tilki.”

“Youtube..”

Selvi: “Tam anlamıyla her şeyin ortalamasına sahip bir profili var YouTube’un. Kadınlarla erkekler eşit oranda her yaş grubu eşit seviyede, Youtube, her eğitim durumuna göre de eşit bir oranda takip ediliyor. dedi.

"Partiler hangi sosyal medya platformunu tercih ediyor?"

Selvi: AK Partililer birinci sırada Facebook diyor. İkinci sıradaki tercihleri ise Twitter’dan yana. CHP’lilerde ise ilk sırada Twitter geliyor. Instagram ikinci sırada. MHP’lilerin önceliği Facebook. İkinci sırada ise Instagram’ı takip ediyorlar. İYİ partililer öncelik Facebook diyor. Twitter ikinci sırada geliyor. HDP’liler ise ezici bir çoğunlukla Twitter’cı... İkinci sırada Instagram geliyor.” dedi.

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İl Milli Eğitim Müdürü'nü çileden çıkaran olay! Yenisiyle değiştirildi..Önceki Haber

İl Milli Eğitim Müdürü'nü çileden çıkara...

6 Kasım 2020 Koronavirüs verileri açıklandı!Sonraki Haber

6 Kasım 2020 Koronavirüs verileri açıkla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar