Bakan Çavuşoğlu: "Tıkanan noktalarda kolaylaştırıcıyız. Türkiye olarak bir çözüm için çaba sarf ediyoruz"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Çavuşoğlu: "Tıkanan noktalarda kolaylaştırıcıyız. Türkiye olarak bir çözüm için çaba sarf ediyoruz"
Abone ol
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunuyor.

NTV canlı yayınına katılan Bakan Çavuşoğlu, Buça'da yaşananların müzakereyi olumsuz anlamda etkilediğini belirterek tüm zorluklara rağmen ateşkes imkanının da var olduğunu söyledi. 

Liderleri biraraya getirmek için çaba sarf edeceklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Tıkanan noktalarda kolaylaştırıcıyız. Türkiye olarak bir çözüm için çaba sarf ediyoruz." dedi. 

Mariupol'den tahliyelerle ilgili Çavuşoğlu, "İstediğimiz neticeyi maalesef henüz alamadık. Her iki taraf birbirini suçluyor. Değişik yöntemlerle tahliyeleri gerçekleştirdik. Tahliyelerde tüm risklere rağmen başarı elde ettik. Otobüsümüz şehrin dışında bekliyor. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Yaralıların özellikle çıkarılması için gemiye ihtiyaç var' ifadelerine yer verdi.

"Bir liderler zirvesi çok mu uzak?" sorusuna Çavuşoğlu, "Bana göre çok uzak değil. İki liderin 'evet' demesine bağlı. Özellikle Putin'in. Putin buna 'hayır' demedi. İki liderin biraraya gelmesi için görüş ayrılıklarının azaltılması lazım. Bu konuda da iki heyet arasında yoğun müzakerelerinin devam ettiğini görüyoruz." açıklamasını yanıtını verdi.

Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili ise Çavuşoğlu, "Rusya'nın Türkiye uluslararası hukuk uygun hareket ediyor. Yaptırımlar BM yaptırımı olursa uyarız. Biz dengeli tutumumuzu sürdüreceğiz. Yaptırımlar bizim şirketlerimizi de etkileyebiliyor. Çoğu zaman biz neden katılmadığınızı veya neden katılamayacağınızı anlıyoruz' diyoruz. Biz ilkeli tutumumuzu sürdüreceğiz. Ayrıca uluslararası hukuka uygun bir şekilde adımlar atacağız. Ama en önemlisi çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz." dedi.

Savaş sonrası NATO'nun öneminin arttığını belirten Çavuşoğlu, 'Türkiye'ye yönelik bakış olumlu anlamda değişti. Kanada ile ambargo sorununu aşmayı planlıyoruz. Biz ATAK helikopterletini biz Filipinlere sattık. Motorunu ABD'den alıyoruz. ABD ihracat izni verdi motorları aldığımız için. Pakistan'a ihracat edeceğiz ATAK helikopterleri ihracat iznini henüz alamadık. Türkiye bugün önemli rol üstleniyor. Güçlenen Türkiye ilerde çok daha büyük aktör haline gelecek.' açıklamasını yaptı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, sürecin başladığını ve müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Kongreyi ikna edecek olan Biden yönetimidir" dedi.

"Yeni bir soğuk savaşın belirtilerini görüyoruz" diyen Çavuşoğlu, 'Biz dengeli politikalar izlemeye devam edeceğiz. Teşkilatlar içinde elbette uyuma önem verdik. Buna elbette dikkat edeceğiz. Dış politikamızda bir denge unsuru var. En çok eleştirenler bile bizim izlediğimiz politikanın ne kadar doğru olduğunu görmeye başladı. Biz ilkeli dış politika izlemeye devam edeceğiz. Bunun kolay olmayacağını biliyoruz. Elbette baskılar olabilir.' açıklamasını yaptı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İçişleri Bakanı Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na: "Hepsi ortaya dökülecek"Önceki Haber

İçişleri Bakanı Soylu'dan Kılıçdaroğlu'n...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BBP'yi ziyaret edecekSonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BBP'yi ziyaret ed...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar