Taliban Penşir’i ele geçirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Taliban Penşir’i ele geçirdi
Abone ol
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Penşir’de silahlı grupların çatı örgütü Ulusal Direniş Cephesi’nin yenilgiye uğratıldığını ve Penşir vilayetinin kendi kontrolleri altına alındığını duyurdu.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yayınladığı yazılı metinde Penşir’in ele geçirilmesiyle ülke genelinde savaşın tamamen sona erdiğini kaydetti. Mücahid, daha sonra yaptığı açıklamada ise vilayetin Taliban güçleri tarafından kontrolün ele alınmasından sonra bölgede hayatın normale döndüğünü öne sürerken, “Penşir halkı, diğer Afganistan vatandaşlarıyla eşit haklara sahiptir. Herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulmayacaklardır” dedi.

Pakistan SİHA’ları mı?

Bölgeden gelen görüntüler Taliban’ın açıklamalarını doğrular nitelikte. Zira sosyal medyada yayımlanan bazı görüntülerde Taliban güçlerinin Penşir vilayetinde valilik binasında bayraklarını dalgalandırırken görülüyor. Bununla birlikte Ulusal Direniş Cephesi yetkilileri vilayetin kaybedildiği iddiasını kabul etmedi.

Bölgedeki durumla ilgili çelişkili açıklamalar yapılsa da, Taliban’ın büyük oranda kontrolü sağladığı ifade ediliyor. Bununla birlikte Penşir direnişine karşı Pakistan’dan gelen SİHA’ların kullanıldığı yönünde iddialar var. Zira oldukça dağlık bir bölge olan Penşir’in ancak bu şekilde ele geçirilebileceği ifade ediliyor.

Mesud: Vazgeçmeyeceğiz

Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih’in liderliğini yaptığı Ulusal Direniş Cephesi, ülkede Taliban’a karşı koyan tek güçtü. Direnişçiler ve Taliban arasında yapılan görüşmeden sonuç çıkmayınca Taliban militanları Penşir’e girmişti. Yaklaşık bir haftadır çıkan çatışmalarda her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği belirtiliyor.

Son açıklamaların ardından direniş liderlerinin nerede olduğu bilinmiyor. Sosyal medyadan yaptığı açıklamada güvende olduğunu belirten Ahmed Mesud, kendisine bağlı güçlerin direnmekten vazgeçmeyeceğini belirtti. Emrullah Salih’in ise Tacikistan’a gittiği öne sürüldü. Ancak bu haber henüz Salih’in yakın çevresi tarafından doğrulanmadı.

Taliban neden hükümeti açıklayamıyor?

Taliban’ın henüz yeni hükümeti açıklayamamasının ardında farklı sebepler bulunduğu ve örgüt içerisinde hem siyasi hem de fiziki çatışma yaşandığı öne sürülüyor. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid gerçekleştirdiği basın toplantısında henüz yeni hükümeti açıklamaya hazır olmadıklarını belirtti. Hükümetin ilan edileceği tarihle ilgili net bir ifade kullanmayan Mücahid, “Muhtemelen  geçici bir hükümet olacak” dedi. Mücahid ayrıca

liderleri Haybatullah Ahundzade’nin sağlık durumunun iyi olduğunu ve yakında kamuoyu önüne çıkacağını açıkladı. Ancak bölgeden gelen haberler,

Taliban’ın Ahundzade’yi ‘ruhani lider’ tesis etme niyetinden ötürü ihtilaf yaşadığı, hatta cuma günü Kabil’de siyasi lider Abdülgani Birader’in, Hakkani grubuyla yaşanan silahlı çatışmada yaralandığı iddia edildi.

Nitekim Pakistan İstihbaratı Başkanı Faiz Hamid’in haftasonunda Kabil’e uçakla indiğinde gazetecilere “Endişelenmeyin, her şey yoluna girecek” demesi dikkat çekmişti. Hindistan basınında yer alan iddialara göre, cuma gecesi Kabil’de duyulan silah sesleri, Penşir’in durumuyla ilgili havaya ateş açılması değildi. Bunun, Birader ile Enes Hakkani arasındaki iktidar mücadelesinin tetiklediği bir grup çatışması olduğu öne sürülüyor.

Hamile polisi öldürdüler!

Taliban militanlarının hamile bir polis memurunu silahla vurarak öldürdüğü ifade ediliyor. Yerel basında ismi Banu Negar olarak geçen kadın polisin, Ghor vilayetinin merkezi olan Firuz Koh kentindeki evinde akrabalarının önünde öldürüldüğü bildirildi.

Öte yandan Taliban yönetimine karşı çıkan kadınlar, başkent Kabil ve Herat’ın ardından Mezar-ı Şerif kentinde de sokağa indi ve protesto gösterisi gerçekleştirdi.

İran ilk kez açıkça eleştirdi

Taliban’ın Afganistan’a hakim olmasıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınan İran yönetimi, Penşir’in düşmesiyle ilk kez Taliban’ı hedef aldı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Taliban’ın Penşir Vadisi’ndeki saldırılarını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Penşir’deki direniş güçlerinin Pakistan SİHA’ları ile öldürüldüğüne dair iddiaların sorulması üzerine Hatibzade, “Dostlarımızı ve Afganistan’a farklı niyetlerle girme hatasını yapanları uyarmak istiyoruz. Afganistan, düşman ya da saldırganları kabul edecek bir ülke değildir” dedi.

Amerikan uçakları pistte kaldı

ABD’de Cumhuriyetçi Michael McCaul, Taliban’ın Afganistan’da kalan Amerikan vatandaşları ve Afgan tercümanları taşıyan 6 Amerikan uçağını Mezar-ı Şerif Havalimanı’nda tuttuğunu ve Washington yönetimi Taliban’ı tanıyana kadar bu kişilerin ayrılmasına izin verilmeyeceğini öne sürdü. McCaul, Taliban’ın yolcuları taleplerinin karşılanması için rehin aldığını iddia etti.

‘ABD Afganistan’a dönecek’

ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Afganistan’dan çekilmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Graham, ABD askerlerinin Afganistan’a yeniden döneceğine inandığını söylerken “Yapmak zorunda kalacağız çünkü terör tehdidi çok büyük olacak” dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan OVP paylaşımıÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan OVP paylaşımı

Bolu Belediye Başkanı Özcan disipline sevk edildiSonraki Haber

Bolu Belediye Başkanı Özcan disipline se...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar