Türkiye’nin pandemide kaydettiği ekonomik başarı grafiği, yabancı basından ses getirmeye devam ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’nin pandemide kaydettiği ekonomik başarı grafiği, yabancı basından ses getirmeye devam ediyor
Abone ol
Küresel olarak ekonomi piyasalarını altüst eden koronavirüs salgını, etkilerini sürdürüyor. İtalyan Il Sole 24 Ore, Türkiye’nin koronavirüs pandemisinde kaydettiği büyümeye dair ayrıntılı bir analiz yayınladı. Analizde; Türk ekonomisinin düşük faiz politikasıyla, şirketlerin yatırım yapmaya teşvik edildiğine yer verildi.

Koronavirüs pandemisi, son bir yıldır küresel piyasalarda büyük krizlere neden oldu. Küresel ekonomiyi uçurumun eşiğine getiren ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kaydedilen en büyük çöküş olarak tarihe geçen bu dönemde, Türkiye'nin kaydettiği başarı grafiği ise dünya çapında ses getirdi.

"KAZANAN TÜRKİYE OLDU"

Pandemi sürecinde iflas bayrağını çeken devletlere rağmen Türkiye'nin başta ihracat oranları olmak üzere büyüttüğü ekonomisi art arda analizlere konu oluyor. Yabancı basında aylardır atılan "Pandeminin kazananı Türkiye olacak" başlıklarını doğrulayan nitelikte yeni bir yazı, bu kez İtalya'nın önde gelen iş dünyası gazetesi Il Sole 24 Ore'de yayınlandı.

Gazetede Roberto Bongiorni imzasıyla yayınlanan "Esneklik ve dinamizm, Türkiye krizin üstesinden böyle geldi" başlıklı yazıda, Türk ekonomisinin ayrıntılı analizi yapıldı. Bongiorni, yazısında Türkiye'nin 2018'de kaydettiği ekonomik durgunluktan, pandeminin küresel ölçekte en çok büyüyen ikinci ülkesi olma yolunda izlediği adımlara yer verdi.

TÜRKİYE DÜNYA DEVİ EKONOMİLERİ GERİDE BIRAKTI

Bongiorni yazısında, "Pandeminin dünyayı felç ettiği bu dönemde, birileri çıkıp 'gayri safi yurtiçi hasılamızı son altı ay içinde büyüteceğiz' yorumunu yapsaydı, en iyi ihtimalle onlara hayalperest derdik. Ancak Türkiye, tüm bu yargıları yıkan bir hamlede bulundu ve dünya piyasalarını şaşkınlığa uğrattı. Türkiye, küresel pandeminin kasıp kavurduğu 2020 yılının çok çeyreğinde yüzde 5.9'luk bir büyüme kaydetti. Yılın yalnızca son 3 ayında kaydedilen bu başarı, Çin'in gösterdiği yüzde 6.5'lik oranının hemen ardından geldi." ifadelerini kullandı. "Ekonomide dünya devi" olarak lanse edilen ülkelerin yüzde 10'u aşan ekonomik durgunluk döneminde Türkiye'den gelen bu gelişmenin yadsınamaz bir başarı olduğuna yer veren Bongiorni, endüstri ülkelerinin bile en fazla yüzde 1.9'luk bir büyüme kaydedebildiği detayına yer verdi.

 

"BU BAŞARI BAŞKAN ERDOĞAN'IN FAİZ POLİTİKASININ SONUCU"

Türk ekonomisinin kaydettiği bu başarıda, Türk hükümetinin izlediği ekonomik politikalarının büyük payı olduğunun belirtildiği yazıda, üretim sürecine devam edilmesinin başarıyı beraberinde getirdiğinden bahsedildi. Türk hükümetinin uyguladığı düşük faiz politikasının, büyüme oranlarına büyük katkıda bulunduğunu söyleyen Bongiorni, bu başarıda en büyük payın Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu olduğu ifadesine yer verdi. Erdoğan'ın her fırsatta yüksek faize olan karşıtlığını dile getirdiğine yer veren Bongiorni, Erdoğan'ın bu anlayışla birlikte ne pahasına olursa olsun faiz oranlarını düşük tutma politikasının, uzun vadede şirketleri yatırım yapmaya teşvik ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, pandemiden etkilendiğini ve asıl büyüme hedefinin altında kaldığını söyleyen Bongiorni, buna rağmen kaydedilen başarının tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini söyledi.

Analizde, Sabah Gazetesi Yazarı ve İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Alkın'ın görüşlerine de yer verildi. Türk halkının yüzde 85'inin pandeminin ilk aylarında koronavirüs önlemleri kapsamında evlere kapandığının, yüzde 15'i bulan endüstriyel ve tarım sektörü çalışanının ise görevine devam ettiğini vurgulayan Alkın, Türk halkının bu fedakarlığının pandeminin büyük ölçüde kontrol altına alınmasında büyük katkısı olduğunu söyledi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında birçok iş yerinin kapalı olmasına rağmen Türk halkının zorlukları göze almasının, salgında İtalya gibi ülkelere oranla ciddi oranda kontrol sağlamasına olanak verdiğini söyleyen Bongiorni, Türkiye'nin yatırım ölçeğinin de oldukça kayda değer olduğuna dikkat çekti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AK Parti'li Kurtulmuş: Türkiye-Mısır hakkında konuştuÖnceki Haber

AK Parti'li Kurtulmuş: Türkiye-Mısır hak...

AK Parti'li Arınç'tan, 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajıSonraki Haber

AK Parti'li Arınç'tan, 18 Mart Çanakkale...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar