Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

ANADOLU ORTAK AŞK MEDENİYETİ

Ali Rıza Malkoç tarafından kaleme alınan Anadolu Ortak Aşk Medeniyeti isimli roman, Kitap Yurdu Yayınlarından çıkarak edebiyat dünyasındaki yerini aldı.

Roman yanı zamanda şair olan Yazarın 55 kıtalık “İnsanlık Tarihi Destanı” şiiriyle başlıyor.

Yazar; roman kurgusu içinde Trabzon Limanından başlayıp, Samsun, Sinop, Zonguldak, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Mersin limanlarına uğrayarak, KKTC Girne limanında son bulan bir gemi yolcuğunda farklı düşüncedeki insanları bir araya getirmiş. Bu insanların bazıları belli meslek gruplarını bazıları ise ideolojileri temsil ediyor. Kimler yok ki bu yolculukta. Gemideki toplantılarda her biri roman kahramanı sayılabilecek; Mübadil Rum, Muhafazakâr Demokrat, Liberal Demokrat, Sosyal Demokrat, Derin Düşünür, Süryani Yurttaş, Sosyolog, Alevi-Bektaşi, Ateist, Kürt Milliyetçisi, Ermeni Yurttaş, Türk Milliyetçisi, Toplum Bilimci, Sosyal Bilimci, Siyasal İslamcı, Teolog, Felsefeci, Tarih öğretmeni, Edebiyatçı, KHK Mağduru, Hukukçu, Sosyal Psikolog, Musevi Yurttaş, Psikolog ve Radikal Devrimci’den oluşuyor.

Gemideki toplantılar;  insan, kültür, siyaset, ideoloji ve ülke meseleleri konusunda roman kahramanlarının görüşlerini açıklaması şeklinde gerçekleşiyor. Bir çeşit sempozyum yaptıkları da söylenebilir. Toplantılar bir sohbet havası içinde geçiyor. Her kişi kendi penceresinden meseleyi anlatıyor, karşıt görüşleri dinliyor böylelikle hoş görü ve anlayış içinde bir iletişim kurmanın zemini oluşuyor. Kişilerin fikir ve görüşlerini açıklaması ve karşılıklı konuşmalar Platon’un Diyaloglarını hatırlatıyor. Konuşmalar; okuyucuya farklı geniş ve hoşgörülü düşünme konusunda bakış açısı zenginliği veriyor.

İnsana, hayata ve yönetime ilişkin her konuşma ve bildiri; bizde yeni düşünceleri tetikliyor.  Örneğin Eğitimci; “Yaşamım Film Şeridi” başlıklı bildiride şunları söylüyor:

“Filmlerin hayallerimi yönlendirdiğini anladım. Yaş:10
Yaşamda çok farklı film çevirenler olduğunu anladım. Yaş:20
Yaşamın gösterilen filmden çok farklı olduğunu anladım. Yaş: 30
Filmin hiç ummadığımız bir anda kopabileceğini kopabileceğini anladım. Yaş:40
Filim bitmeden yorumlamanın yanılgı olduğunu anladım. Yaş:50
Bakalım, yaşarsak 60’ında nasıl bir film sahnesi ile karşılaşacağız.”

Katılımcılar toplantı aralarında gemide bulunan konser salonunda müzik dinliyorlar.  Anadolu ortak aşk medeniyeti uygun müzikler seçiliyor. Aşık Daimi’den, “Mademki ben Bir insanım”, Sümer Ezgü’den, “Anadolu’dan Geldik”, Arif Sağ’dan “İnsan Olmaya Geldim”, Aşık Ruhsati’den “Daha Senden Gayri Aşık mı Yoktur”, Yunus Emre’den “Yar Yüreğim Yar Gel Gör ki Neler var” gibi türkülerle Ali Rıza Malkoç’un şiirleri dinleniyor.

Gemi her limana uğradığında katılımcılar bölgenin gezilecek, görülecek yerlerini dolaşıyor. Roman kahramanlarıyla birlikte biz de adı geçen şehirlerdeki turistik yerler hakkında bilgiler edinmiş oluyoruz.

Gemi KKTC Girne Limanında iken katılımcılar son toplantıyı yapıyor ve bir sonuç bildirgesi hazırlıyorlar. Sonuç bildirgesi dünyayı bir gemi gibi düşündüğümüzde; ülkeler, milletler farklı bile olsa ortak bir kadere sahip olduğumuz, bu nedenle her insanın daha rahat ve mutlu yaşaması için ortak kurumların olması gerektiği vurgulanıyor.  Yönetimde, hukukta, sağlıkta, eğitimde atılacak adımlarla tüm insanlar olarak, daha güzel, doğru ve iyi bir hayata geçebileceğimizin mümkün olduğu belirtiliyor.

Yazar; romanda farklı bir şekil denemesi yapmış, bu nedenle klasik romanların formatına benzemiyor.  Romanda geçen kişilerin adları yok, sadece mensubiyetleri ile romanda yer alıyorlar. Romanda; şiir, türkü, deneme, makale ve sempozyum bildirisi gibi farklı metin türleri bir roman kurgusu içinde ahenkli bir bütünlük oluşturmuş.

Roman severlere tavsiye olunur.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar