Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

BİRAZ TEBESSÜM BÜTÜN MESELE KENDİ SINIRLARIMIZI BİLMEK

Öğrencilerle Emekli Mehmet Efendi sohbet ediyordu. Söz, siyasetçilerin gerçeği yansıtmaktan ziyade çarpıttıkları, yalanlarını propaganda adı altında meşrulaştırdıkları üzerine yoğunlaştı. İletişim Fakültesinde okuduğunu belirten bir öğrenci söz aldı:

-Hocam toplumu etkilemek için kitle iletişim araçlarıyla algı yönetilir. Bunun için üç yöntem kullanılır. Birincisi zamanlamadır. Örneğin daha önce hiç gündeme gelmeyen yeraltı kaynakları zenginliğine sahip olduğumuz ve bunları tek tek keşfettiğimiz vurgusu yapılır. Topluma zengin olacağı ve rahat yaşayacağı duygusu verilir. İnsanların hoşuna giden ve menfaatine uygun gelen her söz doğru gibi algılanır. İkincisi sıklıktır. Bu propaganda o kadar sık tekrar edilir ki zihinlere iyiden iyiye yerleşir. Üçüncüsü yoğunluktur. Ülkenin diyelim ki hukuk, eğitim, sanat ve kültür sorunları var.  Bütün bunlar gölgede bırakılır, yeraltı kaynakları çeşitli yönleriyle işlenir, yoğunluk ve odaklanma bu alana ayrılır. Bu alandaki zenginliğe kavuşunca tüm sorunların biteceği inancı yerleştirilir. Propagandayı yutmayan kişi ve kuruluşlar ise seçmeci dikkat, seçmeci algılama ve seçmeci saptırma yöntemleriyle itibarsızlaştırılır. Hoşumuza giden yalanlar bizi gerçeklerden daha çok etkiler. Böylelikle sanal bir yalanın döngüsünden çıkamayız. Ne yapmamız gerekir?

Emekli Mehmet Efendi hüzünlü bir şekilde gülümsedi sonra konuştu:

-Evladım nasıl ki sizin bir planınız yoksa başkalarının planının bir parçası olursunuz, aynı şekilde sizin bir gündeminiz yoksa başkasının gündemlerinin bir parçası olursunuz, sizin bir sınırınız yoksa başkalarının sınırının bir parçası olursunuz. Siz ışık olmazsanız karanlığın bir parçası olursunuz. Siz gerçeği güneş gibi ortaya koyarsanız kimse onu balçıkla sıvayamaz. Asıl mesele yalancıların ne kadar marifetli olduğu değil, doğru insanların buna ne kadar meydan verdiğidir. Çünkü dik durursanız kimse sırtınıza binemez.  Akıllı olursanız kimse sizi kandıramaz. Dimdik ve dosdoğru olursanız, kendi sınırlarınızı bilirseniz, her türlü propaganda sizin sınırlarınızdan geri dönecektir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar