Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

BİRAZ TEBESSÜM - HÜNER EHLİNİ ANLAMAK DA BİR HÜNERDİR”

Melih Cevdet Anday (1915-2002) şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte Türk şiirinde Garip Akımını başlatmış biridir.
Anday, Askerliğini yedek subay olarak yaparken bulunduğu askeri mahfilde bir eğlence düzenlenmiş. Eğlencede Vali, Alay komutanı ve rütbeli askerler aileleriyle oturuyorlarmış. Rütbeli askerlerden biri Alay komutanına “Aramızda yedek subay bir şair var. Bir şiir okumasını istiyoruz” demiş. Komutan da okusun diye başını sallamış.
Anday, birkaç şiir okumuş. Ancak herkes garip garip bakmış, olumlu bir tepki vermemiş. Alay komutanı Anday’ı yanına çağırmış, sonra aralarında şöyle bir diyalog yaşanmış:
“Nedir, asteğmen bunlar?”
“Şiir komutanım.”
“Nasıl şiir” der gibi Anday’a a bakmış. Anday açıklama yapmış:
“Komutanım biz üç arkadaşla şiirde bir yenilik yapmak istedik. Eski şiirler işe yaramaz birtakım insanların saçma sapan duygularıyla doluydu. Baştan başa büyük bir temizlik yapmak gerektiğine inandık. Vezni, attık, kafiyeyi attık, teşbihi attık, istiareyi attık…”
Yurdun edebiyatla değil, teknikle kalkınacağını düşünen komutan durumdan memnuniyetini belirtir şekilde Anday’ın omuzuna elini koyup “Yani, siz böyle böyle şiiri ortadan kaldıracaksınız, değil mi? Sizi kutlarım.”
**
Atalarımız “Hüner ehlini anlamak da bir hünerdir” demişler. Nasıl ki sohbet ancak sohbet erbabınca yapılırsa, şiir, edebiyat, mizah ancak erbabınca takdir edilebilir. Edebiyatın temel bilgilerinden yoksun kişilerin şiiri ve mizahı yeterince anlayıp değerlendirmesi mümkün değildir. Şiir ve mizah geniş kitlelerce, zeka ve yetenek gerektirmeyen eğlenme duygusuna hitap ettiği ölçüde kabul görür.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar