Atıf ÖZGEN

Atıf ÖZGEN

Mail: ozgenatif@gmail.com

ÇEVRE DOSTU UYGULAMALAR VE İKLİM KRİZİ

Günümüzde çevreyi korumak, insan olarak sağlıklı bir çerçevede yaşamamız açısından her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir.

Çevreyi bozan uygulamaların bizzat insan marifetiyle gerçekleşiyor olması ister istemez çevreyi korumak isteyenlerle istemeyenleri karşı karşıya getirmektedir.

Günlük yaşantımıza teknolojik ürünlerin girmesi, çevreyi bozan tehlikeli atıklar, doğal çevrenin bozulmasında negatif bir rol üstlenmektedir.

Dünya genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları, iklim krizi olarak tüm insanlığı etkisi altına almış bulunmaktadır.

İklim krizinin tehlikeli sonuçlarının farkında olan ülkeler bir araya gelmek suretiyle onarıcı önlemler üzerinde görüş birliği sağlamalarına rağmen, tehlike giderek büyümeye devam etmektedir.

YAYGINLAŞAN ÇEVRE FELAKETLERİ

Küresel ısınmanın doğurduğu sonuçlar üzerinde yapılan bir araştırma son elli yılda meteorolojik felaketlerin giderek arttığını ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütüne (WMO) göre, erken uyarı sistemlerinin çevre felaketlerini önlemedeki rolü büyük.

İklim ve suyla ilgili olaylarda 1970 ile 2021 tarihleri arasında toplam 11.778 felaket yaşandı dünyada. Bu felaketler sonucu 4,3 trilyon dolarlık ekonomik kaybın gerçekleştiği ifade ediliyor. Afet sonucu gerçekleşen ölümlerin %90 ı gelişmekte olan ülkelerde meydana geldi.

Küresel çapta çevre felaketlerinin daha çok yaşanıyor olması, insanlığın geleceği açısından özünde önemli gerçekleri barındırmaktadır.

Denizde, karada ve havada doğal yaşam koşullarının bozulması bu ortamda yaşayan hayvan türlerinin azalmasına yol açmakta, yaşamını zor koşullarda sürdüren canlı türleri de çevreye uyumda büyük zorluklarla karşılaşmaktadır.

İnsanoğlu ormanları yakarak, deniz göl ve nehirleri kimyasal atıklarla öldürerek, havayı kirletip, yaşadığı doğal ortamı bozarak geleceğini tehlike altına almış bulunuyor.

Yaşanan tehlikeli gidişin önüne geçmek; çevre felaketlerini önlemek; karada, denizde ve havada bozulmaya yol açan nedenleri ortadan kaldırmakla mümkün olabilecektir. Bu amaçla çevre dostu uygulamaların hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.

ÇEVRE DOSTU UYGULAMALAR

Yapılan araştırmalar fosil yakıtların tüketimi sonucu Kuzey Kutbunda eriyen buzullar, iklim değişikliği olarak 20nci yüzyılın ikinci yarısından itibaren sera gazlarının hızla artmasıyla etkisini gösterdi.

Dünya genelindeki sıcaklığın 1-1,5 derece civarında artmasıyla küresel ısınma olumsuz etkisini göstermeye devam ediyor.

Bilim insanları bu tehlikeli gidişin ardından mini buzul devrinin yaşanacağı tehlikesi konusunda uyarılarını sürdürüyor.

Küresel ısınma tehlikesini büyümesi karşısında, bu tehlikenin farkında olan ülkeler çevre dostu uygulamalara ağırlık vermiş bulunuyorlar.

Her yıl 5 Haziran günü ‘Dünya Çevre Günü, olarak kutlanıyor. Bugün vesilesiyle hükümetlerin, yerel kurum ve kuruluşların, özellikle bilinçli her vatandaşın üzerine önemli yükümlülükler düşmektedir. Bilinçli olmayanların da bu konuda bilinçlendirilmesi şarttır.

İnsan olarak her birimizin içinde bulunduğu doğal bir ortam bulunmaktadır. Bu doğal ortamın suyunu içerek, havasını teneffüs ederek, spor yaparak yaşamımızı sürdürüyoruz.

Ne var ki içinde yaşadığı doğal ortamı, sigara içerek, plastik şişeleri yere atarak, nehir, göl ve denizlere kimyasal atık bırakarak kirleten, bir bakıma ölüme mahkum eden insanlar var.

Doğayı bu şekilde bilinçsizce kullanım, küresel ısınmaya yol açarak artık günümüzde her insana bedel ödetiyor.

Küresel ısınmaya, doğanın bozulmasına yol açan etkenler arasında insan olarak sorumluluğumuzun yanında; uluslararası şirketler, plastik malzeme üreten fabrikalar, karbon salınımını artıran teknolojik ürünleri de görmemezlikten gelemeyiz.

Çevreyi koruyacak önlemlerin alınmasında soruna yol açan her kurum ve kuruluşun zorunlu hassasiyeti göstermesi gerekiyor.

Ülkemizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bazı şirketlerin siyanürlü maden çıkarması girişimlerini önlemeli, kentlerde valilikler özellikle yaz dönemlerinde ormanlara girişleri kontrol altına almak suretiyle yangınların çıkmasının önüne geçmelidir.

Çevre dostu uygulamalara hız kazandırmak, ‘sıfır atık, ile ilgili projeleri ülke genelinde yaygınlaştırmak geleceğimizi kurtarmak açısında önem taşıyor.

Yarın için çok geç olmadan, tüm insanlık müşterek tehlike karşısında harekete geçip, koruyucu önlemlerin uygulamaya konulması ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi dileğimizdir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar