Mevlüt Tezel

Mevlüt Tezel

Mail: dfdklggl@hotmail.com

Dolandırıcıların yeni hedefi Gazze!

İnternet ve bilgisayar güvenlik şirketi Kaspersky, siber suçluların İsrail-Filistin çatışmasını dolandırıcılık amaçlı e-postalar ve web siteleri aracılığıyla istismar ettiğini tespit etti.
Dolandırıcılar gündemi yakından takip ettikleri için bu duruma hiç şaşırmadım.
Dolandırıcılar yardım kuruluşlarının kimliğine bürünerek ve duygusal bir dil kullanarak kullanıcıları, bağış yapmaları istenen dolandırıcılık amaçlı web sitesi bağlantısına tıklamaya ikna ediyor.
Bu aldatıcı e-postalar pek çok farklı adresten gelebiliyor. E-postalarda kullanılan bağlantılar bir dolandırıcılık web sitesine yönlendirme görevi üstleniyor.
Bu web sitesi kullanıcılara çatışma hakkında bilgi veriyor, fotoğraflar gösteriyor ve bu yolla bağış yapmaya teşvik ediyor.



KONTROL EDİN
Binlerce insan yaşamını yitirdiği Gazze'de elektriksiz, aç, susuz, çaresiz bir şekilde yardım bekleyenlere yardım eli uzatmaya çalışan insanları dolandıranlara söyleyecek söz bulamıyorum. Yuh, pes! Yazıklar olsun! İnsanlık ölmüş!
Google'a yardım kuruluşu ismi yazıp ilk çıkan link'e hemen tıklamayın! Genelde ilk çıkan linkleri dolandırıcılar ilan vererek üst sıralara çıkartıyorlar!
En kötüsü de sahte web siteleri, orijinal sitelere çok ama çok benziyorlar! Ayırt etmeniz zor!
Uzmanlar yardım kuruluşunun web sitesi adresinin tamamını kendiniz yazmanızı, doğrudan yardım kuruluşlarına başvurmanızı tavsiye ediyorlar.
Bağış yapmadan önce mutlaka gerekli araştırmaları yapın!

***


DİJİTAL MİRASINIZ NE OLACAK?
Twitter'daki takipçi listemde hayatını kaybetmiş bazı ünlü, ünsüz isimler var. Onları takipten çıkmaya gönlüm el vermiyor.
Yakınları da muhtemelen ölen kişinin sosyal medya hesaplarının şifrelerini bilmiyorlar. Bilselerdi belki bu hesapları kapatırlardı.
Bazı hesaplar gizli olduğu için anı teşkil edecek fotoğraflara ya da değerli belgelere de ulaşılmıyordur.
Hayatını kaybeden insanların kripto paraları da olabilir! Eğer şifre bırakılmadıysa onlara da ulaşılamaz!



Guardian gazetesi bu konu hakkında yaptığı haberde, uzmanlar insanlara dijital vasiyetname hazırlamalarını tavsiye ediyor.
Siz öldükten sonra hesaplarınızı açık bırakması veya kapatması için bir yakınınızı dijital vâsi olarak atayabiliyormuşsunuz.
Değerli fotoğrafları ve videoları bir sabit sürücüye yedeklemeyi ve yerini bir yakınıza söylemeyi de ihmal etmeyin diyorlar!
Bu arada Instagram'da hesabınızı siz öldükten sonra anıtlaştırma ve silme özellikleri varmış.
Google hesabınızı da devre dışı kalma tarihini belirleyebiliyorsunuz!
Elbette öldükten sonra kimsenin görmesini istemeyeceğiniz belge ve görsel malzemeler de olabilir!
Herhangi bir 'hacklenme' olayına karşı onları da yok edecek bir vasi olmalı!
Özetle hayatınızı kaybettikten sonra sosyal medya hesaplarınızla ilgili bir şifre listesi ve dijital vasiyetname hazırlamakta fayda var.

***


MUSK'IN ZARARI BÜYÜYOR
Web analiz şirketi Similarweb'in yayınladığı araştırmaya göre Elon Musk'ın bir yıl önce satın aldığı Twitter (X)'ın küresel çapta trafiği yüzde 14 azaldı.
Kullanıcı sayısında da düşüş yaşayan X, mobil cihazlarda da en büyük kaybı yaşayan platform oldu.



Platform, sadece ABD'de aylık kullanıcılarının yüzde 17,8'ini kaybetti.
Öte yandan Musk, X'i almadan önce hesabı 3-4 milyon civarında etkileşim alırken, şimdilerde 25 milyonun üstünde etkileşim alıyor.
Musk 44 milyar dolara aldığı platformdan şimdilik kendi takipçi ve etkileşim sayısında kâr etmiş gibi gözüküyor. Reklam geliri yüzde 50 düşen X, Musk'ın en çok zarar ettiği yatırım oldu.

***


GERÇEK KAPİTALİZM BU DEĞİL!
Uyurken dekolte bölgesinin katlanmasını engelleyen bir yastık varmış! Evet, yanlış okumadınız...
Kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Bunu alıp kullanan var mı diyeceğim, üretiliyorsa demek ki vardır. Bu ürünle ilgili sosyal medya yorumları da ilginç. İşte onlardan bazıları:



 "Çok şükür bugün de paramız cebimizde kaldı."
 "Yıllardır bunsuz nasıl yaşamışım!"
 "Şimdiye kadar gördüğüm en gereksiz gibi gözüken ama en gerekli olan şey (Küçük memeli kızlar okumadan geçsin bu tweet'i)"
 "Memelere özgürlük!"
 "Meme arasında oluşan ince yaşlılık çizgisine engel olmak için tasarlanmış yastık."
 "Gerçek kapitalizm bu değil!"

***


EN HAVALI SEMT
İngiliz seyahat dergisi Time Out, dünya genelinde korunan komşuluk ilişkileri ve zengin kültürel dokusuyla öne çıkan 'Dünyanın En Havalı 40 Semti' listesini yayınladı.
Bayrakları asın! Bu özel seçkide, Türkiye'den de bir semt listeye dahil edildi.
Beşiktaş'a bağlı olan Boğaz'ın incisi Bebek en havalı 32. semt seçildi.



İlk sırasında Kolombiya'nın Medellin kentinden Laureles yer aldı. Medellin deyince benim aklıma ilk Medellin Karteli ve dünyanın en acımasız kartel lideri Pablo Escobar gelir. Dünyanın en tehlikeli şehirlerinden birinde en havalı semtin yer alacağı hiç aklıma gelmezdi.
İrlanda'nın başkenti Dublin'in Smithfield bölgesi sıralamada ikinci, İspanya'nın başkenti Madrid'e bağlı Carabanchel de üçüncü sırada yer almış.
Sahilinde balık tutanlar yüzünden yürünemese de... Otomobillerinde son ses müzik açıp turlayan maganda ziyaretçileri çok olsa da... Kıyısına çekilen motor ve tekneler yüzünden bazı bölgelerinde deniz gözükmese de...
Bebek yine İstanbul'un bence en güzel semti ve en havalı listesine girmeyi hak ediyor.

***


Altyazı
"Dünya, ilk adımı atmaktan korkan yalnız insanlarla dolu." (Green Book)

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar