Atıf ÖZGEN

Atıf ÖZGEN

Mail: ozgenatif@gmail.com

HAYAT KURTARAN KAHRAMANLAR

Sevgili okurlarım, insanın kendisi de hayatı da değerlidir. Hayatı ve insanı yaratan Cenabı Allah Kur’an-ı Kerim’de insan hayatına dair ders çıkarmamız gereken önemli gerçekleri buyurmaktadır.

Kur’an-ı Kerim’in İsra Suresinin 70nci Ayeti; insanoğlunun şerefli kılındığını, en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdığını, yaratılanların birçoğundan üstün olduğunu açıklıyor.

Maide Suresinin 32nci Ayetinde ise Cenabı Allah; “Kim bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kimde birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır”, buyurmaktadır.

Kur’an; içinde insanın ve hayatının anlatıldığı, geçmiş kavimlere dair önemli hayat hikâyelerinin yer aldığı, insana doğru yolu gösteren, kötülüklerden alıkoyan ilahi bir kitaptır.

İnsan olarak dünyada yaşadıklarımızı Kur’an-ın ışığında değerlendirmek, gerçeğe ve güzel olana ulaşmada insanın yolunu aydınlatır.

Şu fani dünyada yaşadığımız gerçeklerden biri de insanın zaman zaman hayatının tehlikeye girmesi ve kurtulması için ona kurtarıcı bir elin uzanmasıdır.

HAYAT KURTARAN ELLER

İnsan hayatı sürprizlerle doludur. Bu sürprizlerden bazıları insanı mutlu ve mesut kılarken bazıları da insanı ölümle karşı karşıya getirir. Ölümle karşı karşıya kalınan durumlarda insan kurtarıcı bir el arar, işte bu kurtarıcı el, hayat kurtaran insanın elidir.

06 Şubat 2023 günü sabaha doğru yaşanan 11 ilimizi büyük çapta etkileyen depremde binlerce insanımız enkaz altında kaldı. Bu insanlar kendilerine uzanacak kurtarıcı bir el beklediler.

İlk yardım ekipleri, Türk Silahlı kuvvetlerinin cesur askerleri, yurt dışından gelen gönüllü kurtarma ekipleri ve yanlarında getirdikleri insan kokusunu anında alan köpekler ve diğer sivil gönüllü vatandaşlarımız bir can kurtarmak için seferber oldular.

Böylelikle enkaz altında yardım bekleyen, bebeğinden yaşlısına kadar çok sayıda insanımıza bir ışık göründü bu insanlar için hayat yeniden başladı.

Yalnızca depremde değil, insan yaşamını tehdit eden diğer büyük afetlerde de insanoğlu ölümle karşı karşıya kalabiliyor, bir kurtarıcı el bekliyor.

Alevlerin gökyüzüne yükseldiği bir yangına müdahale etmek, denizde, gölde veya havuzda boğulma tehlikesi yaşayan insanları kurtarmak, trafikte ya da çalışırken iş kazası geçiren insanlar için tehlikeye dalmak, insan hayatını kurtaran el olmaktır.

Bir başka hayat kurtarma şeklide insanı olası bir tehlikenin içinden çekip çıkarmaktır. Ölüm tehlikesi uyarısı olan bir durumdan insanı çevirmekte hayat kurtarmaktır.

HAYAT KURTARAN SAĞLIK ORDUSU!

Dünyanın her yerinde sağlıkçılar, kendilerini insanlığa adayan, yaşam için yardım bekleyen insanlara el uzatan sağlık ordusunun bir neferidir.

Sağlık sektöründe ilk yardım ekibi her türlü felaket anında bir kurtarıcı el bekleyen insanlara elini uzatır, felaketi yaşayan insanların kurtarıcısı olmaya çalışır. Zaman açısından saniyelerin bile çok önemli olduğu bir anda, insana yardım elini uzatıp hayat kurtarmak, sağlık çalışanlarında oluşmuş bir görev bilincidir.

Hayat kurtaran kahraman olmak, kolay bir şey değildir, fedakârlık, özveri ve gayret isteyen bir adanmışlık halidir.

Kendisini insan sağlığına adayan, gecesini gündüzüne katan sağlık çalışanlarının değerini bilip, kendilerine destek olmak, insani bir yaklaşım tarzıdır.

Böyle bir insani olgunluğa eriştiğimiz zaman, hayatın ve insanın yaşamımız içindeki rolünü daha iyi kavramış olacağız.

 

Atıf ÖZGEN

İDD Kurucu Üyesi ve Denetleme Kurulu Başkanı

e-mail: ozgenatif@gmail.com

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar