Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

HER GÜNE BİR KELİME, BİR SÖZ, BİR FIKRA 

BİR KELİME

CAHİL: Arapça bir kelimedir. Kelimenin kökü cehl’dir. Bilmeyen,  bir konuda bilgisi olmayan, öğrenim görmemiş, okumamış anlamında kullanılır. Çoğulu cüheladır. Cahiller demektir. Meçhul de aynı kökten gelir. Bilinmeyen demektir. Cahilin karşıtı ariftir. İrfan sahibi, bilen anlamındadır. Edebiyatta geçen Tecahülü arif sanatı bilip bilmemezlikten gelmedir.

Eskiler cehaleti üçe ayırırlarmış. Cehli basit: Bir şey bilmemek Cehli mürekkep: Bir şey bilmemek, bir şey bilmediğini de bilmemek Cehli mikâp: Bir şey bilmemek, bir şey bilmediğini de bilmemek, bir de her şeyi biliyorum demek.

BİR SÖZ

Toplum suç işleyenleri değil, işledikleri suçları saklayamayanları cezalandırır.

Erbert Hubbard (1856-1915)

BİR FIKRA

MUHATABIN ANLADIĞI DİLDEN KONUŞUN

Sağlık memuru bir köye aşı yapmaya gidecekti. Doktor,  "yanına mutlaka kasabanın veterineri de al git" dedi. Ama sağlık memuru bu tavsiyeyi dikkate almadan köye gitti. Köylülere sağlığın önemini anlattı. Aşının hastalıkları önlemedeki rolünü izah etti. Ama yine de kimse aşı olamaya yanaşmadı. Herkes birer birer dağıldı.

Sağlık memuru ertesi gün veterinere de haber verdi, köye beraber gittiler. Yolda veterinere durumu anlattı.

Köye gittiklerinde veterinerin geldiğini duyan herkes toplandı. 

Veteriner ahaliye dönüp:
-Aşı, hastalıkları önlemek içindir. Aslında hastalanmanızın hiç bir önemi yok. Ama hastalanırsanız bu hastalık hayvanlara geçer bu durumda maazallah bütün hayvanlarınız telef olur. Onun aşı olmanız gerekir, dedi.

Veterinerin sözü biter bitmez herkes bir anda aşı olmak için kuyruğa girdi.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar