Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

İLGİNÇ BİLGİLER GÖZBEBEKLERİNİN GÜCÜ

Gözler beden dilinin en açıklayıcı organıdır. Farkında olmadan gözlerimizle iletişim kurarız.

Göz bebeklerimizin büyümesi, kişinin daha sevimli, dost canlısı ve çekici görünmesine yardımcı olmaktadır. 

Bir deneyde 100 erkek denek olarak kullanılmış ve onlara güzel bir kadının fotoğrafı gösterilmiştir. Fotoğraftaki kadının gözbebekleri oldukça büyüktür. Deneklere kadın hakkındaki görüşleri sorulduğunda %80’inin kadın hakkındaki ilk izlenimlerinin sıcakkanlı ve çekici olduğu belirlenmiştir. Ancak aynı kadının daha küçük gözbebeklerine sahip görüntüsü bir başka 100 erkeğe gösterildiğinde, bu yeni denek grubun %80’i kadını bencil ve soğuk olarak gördüklerini söylemişlerdir. Yapılan bu deney sonucunda, gözbebeklerinin büyüklüğünün insanlar üzerinde etkili olduğu gerçeği kanıtlanmıştır.

MÜZİĞİN GÜCÜ
Süpermarketleri ses sisteminde rahatlatıcı ve slow tarzda müzikler çalarak market sahibi satışlarını artırmayı hedeflerken, alıcı da kendini telaş içinde değil huzur içinde hissedebilir. Ancak kapanış saati yaklaştıkça, müşterilerin hızlanması bakımından, çalınan müzik hızlandırılır.

Müzik ayrıca satın alma paternleri üzerinde de etkilidir. Dokuz haftalık bir testte, deneye tabi tutulan süpermarket, bazı günler dakikada 60 vuruşun olduğu slow şarkıları, bazı günler ise dakikada 108 ya da fazla vuruşun olduğu hızlı tempolu şarkıları çalmıştır. Deney sonucunda slow şarkıları çalındığı günlerdeki satışların, hızlı tempolu şarkıların çalındığı günlerden %38,2 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

Müjde Ker Dinçer, İş yaşamında ve Özel Yaşamda Kişisel İmaj, Alfa yayınları, 2001, İstanbul

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar