Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

İŞ’TE MİZAH

“İş’te mizah” başlıklı bir sunum hazırlıyorum. Bu sunumda iş yerinde mizah kullanımının faydalarını ve nasıl olacağına yer veriyorum. Sunumu izleme imkânı olmayan için özet şeklinde bilgi vermek istiyorum.
Mizah, zekâ temelli olup zihni tuzağa düşürme sanatıdır. Ancak bu tuzak sonucu kişide öfke, zarar, mağduriyet duygusu oluşmadan bir anlam çıkarabiliyorsa hem mizah hem gülme gerçekleşiyor.
İş yerinde mizah hem çalışanlara hem de işyerine faydalıdır. Çalışanların mizah algısı, üretimi ve kullanımı kişilerdeki kaygıyı azaltır, olumlu duygulanımı artırır. Kişileri ruhsal açıdan yaşam sevincini pekiştirir ve sağlık açısından bağışıklık sistemini güçlendirir.

Mizahın işyerine faydaları ise işyerindeki gerginliği azaltır, İşyerindeki sosyal ortamda uyum oluşturur, yenilikçiliğe, yaratıcılığa ve üretkenliğe olumlu katkı sağlar.
Peki her mizah her işyerinde yararlı mıdır? Burada mizahın fonksiyonları bakımından yapılan ayrıma dikkat etmek gerekir. Mizahı bu anlamda sınıflandırırsak, mizah ikiye ayrılır:
1-Yapıcı mizah: a) Kendini geliştirici mizah: Farklı pencereden bakarak, bir olayın veya olgunun olumlu taraflarını görebilmektir. b) Sosyalleştirici mizah: Gerginliği azaltan, ilişkileri geliştiren, sosyalliğe olumlu katkı sağlayan mizahtır.
2-Yıkıcı Mizah: a) Kendini yıkıcı mizah: Başkalarından kabul görmek için kendini küçültmek şeklinde olur. b) Saldırgan mizah: Başkalarını aşağılamaya ve utandırmaya çalışmaktır.
İş yerinde faydalı olacak mizah yapıcı olan mizahtır. 
Peki her iş yeri mizaha uygun bir ortam sağlar mı? Burada da iki tür işyerinin örgütlenme biçimi önem taşımaktadır. İki tür örgütlenme biçimi vardır:
1-Mekanik örgütlenen işyeri a) Merkezileşme b) Hiyerarşik düzen c) Tanımlı roller d) Pozisyona dayanan güç e) Dikey iletişim, emir-komuta zinciri (Kamu kuruluşları)
2-Organik örgütlenen işyeri: a) Merkezileşmeme b) Görev bilgisine bağlı düzen c) Yeniden tanımlanabilen roller d) Yaratıcılık ve uzmanlığa dayalı güç e) Yatay iletişim, serbest bilgi akışı. (Özel sektör)
Yapıcı mizahın uygulanabileceği işyerleri organik örgütlenmenin olduğu yerlerde mümkün olur. Çünkü mizahın örgütte kendine yer bulabilmesi için süreç odaklı değil, sonuç odaklı olması, örgütte açık iletişime yer verilmesi, örgütün normatif değil pragmatik olması gerekir. Bu özellikler organik örgütlenmede vardır.
Peki işerinde mizahın kullanımını sağlayabilmek için çalışanlara nasıl bir mizah programı yapmak gerekir? Mizah konusu iyi bilen hocalar eşliğinde hizmet içi eğitim programları düzenlenmelidir. Bu programın akışı şu şekilde olabilir:
1-Çalışanları mizahla donatmak. Mizahın algılanması, üretimi ve kullanımının öğretilmesini sağlamak. Çalışanların yaşantısında ve günlük hayatında ne kadar mizaha yer verdikleri konusunda farkındalık oluşturmak.
2-Çalışanların yaşantılarında hatalarını, yanlışlarını mizaha dönüştürerek kendilerine gülebilmelerini sağlamak. Böylelikle yanlıştan hatadan korkmadan yeni fikir geliştirmelerini sağlamak.
3-Çalışanlara, kelimeler, atasözleri, fıkralar, genel alışkanlıklar ve klişe sözler üzerinde değişiklik yaparak mizah oluşturma konusunda egzersizler yaptırmak.
4-Çalışanların sosyal yaşamlarındaki mizahı gözlemlemeleri için farkındalık oluşturmak.
5-Çalışanlara sorunlu bir durumu önce nasıl mizaha dönüştürebileceklerini sonra bilişsel olarak onu nasıl çözebileceklerini öğretmek.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar