Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

KELİMELERİN SİHRİYLE YANILTILMAK

Çoğu kez bir olgu, bir olay, bir konum politik bir tutumla isimlendirir. Biz farkında olmadan isimlendirmenin etkisiyle düşünürüz.  Bir olay seçilen kelimelerle komik, masum, trajik görülebilir. Bu nedenle gerçeği anlayabilmek için olayın doğrudan varlığı ile olayın ismi olan kelimeleri, kavramları birlikte değerlendirmek gerekir.

Çoğu zaman politik tutumla oluşturulan kavramlar egemenlerin gerçeği gizleyerek istedikleri amaç doğrultusunda düşünmemizi sağlamaya yöneliktir. Bu tür kavramların arka planına baktığınızda politik çıkarların farkına varırsınız.

Bunlardan bazı örnekler verelim.

“Yeşil yol”: Karadeniz bölgesindeki yaylaları birbirine bağlamak amacıyla oluşturulan projeye yeşil yol denilmiştir. Proje nedeniyle burada birçok ağacın kesilmesi, yeşile zarar verilmesi halkın buna tepki göstereceği varsayımı ile yeşil yol ismi verilmiştir. Nitekim yöre halkı yapılanları görünce yeşil yol ismine aldırmayarak tepki göstermiştir.

“Arap Baharı” Görünüşte Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları talepleriyle oluşan  bölgesel, toplumsal bir siyasi-silahlı harekettir. Gerçekte Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında ABD ve Batı için stratejik öneme sahip olan Dünya petrol rezervinin yüzde 64 üne sahip ortadoğunun yeniden paylaşılmasına yöneliktir. Arap baharı isimlendirmesiyle Ortadoğuyu paylaşım hareketine  masum ve olumlu bir anlam yüklenmiştir.

“Ilımlı İslam” ABD tarafından üretilmiştir. Ölçülü, aşırıya kaçmayan anlamında ılımlı sözcüğüyle ölçüsüz, aşırılıkçı, radikal İslam karşıtı gösterilmektedir. Böylelikle İslam dünyasında ABD projeleri daha masum ve sevimli gösterilmektedir.

“Vicdanlı kapitalizm”: Kapitalizmin acımasız, sömürgeci yapısına vicdan kelimesi eklenerek meşru ve masum bir kavrama dönüştürme amacına yöneliktir. 

"Fiyat düzenlemesi" Zam kelimesi insanlarda olumsuz algılandığı için çoğu zaman yapılan zamlar fiyat düzenlemesi adı altında verilir.

“Kredi Kartı” Aslında borçlanma kartıdır. Ama kredi kartı dendiğinde kavram sevimli hale geliyor. Adeta size verilen bir lütuf gibi görünüyor.

Velhasıl bir olgu, bir olay, bir konuma dair isimlendirmelere dikkat edelim. Bir etikete bakalım bir de altındaki olay ve duruma. Gözlerimizi yanıltmaları daha zordur. Kulaktan daha rahat yanıltabilirler. Dikkat edelim kavram gerçeğin kendisi mi yoksa onu yanlış gösteren örtüsü mü?

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar