Mevlüt Tezel

Mevlüt Tezel

Mail: dfdklggl@hotmail.com

Köpeğin suçu yok!

Konya'nın Ereğli ilçesinde karayoluna çıkan köpeğe çarparak şarampolde takla atan otomobil sürücüsü Mehmet Demir hayatını kaybetti, eşi ve 3 çocuğu ise yaralandı.
Bunun gibi o kadar çok haber var ki... Bir de bisiklet sürerken ya da kaldırımda yürürken başıboş köpeklerin saldırısına uğrayınca otoyola düşüp hayatını kaybedenler var!



Bu ölümlü kazalarda köpeklerin hiçbir suçu yok. Köpek bu! Otoyola çıkıp dolaşabilir, yanından geçen bisikletliyi de kovalayabilir. Çünkü köpekler doğası gereği hareket ederler. Yola çıkarsam bir aracın şarampole yuvarlanmasına neden olurum diye düşünmezler.
Aç kalınca sürü halinde saldırıp kendilerine yemek getiren bir hayvan severi bile yerler! Böyle bir vaka da var! Çünkü insan gibi düşünmezler!
Köpeklerin düşünemediğini yetkililer düşünmeli. 'Neden bazı ülkelerde sahipsiz köpeklerin dışarıda olması yasak?' diye kendilerine sormalılar!
Daha önce de yazdım: Modern ülkelerin sokaklarında başıboş köpek göremezsiniz. Hemen alınıp barınağa koyulur. Başıboş köpek sorununun çözülmesindeki en büyük engel sözde hayvansever lobisi!
Belediyeler, sosyal medyadaki güçlü hayvansever lobisinden linç yemekten korktukları için başıboş köpeklere çözüm üretmiyorlar.
Barınak sayıları artırılmalı, kısırlaştırma yaygınlaştırılmalı.

***


ÇOCUKLARIMIZ GÖÇMENLERİN İŞÇİSİ OLACAK!
■ Önceki gün Bayburt'ta esnaflık yapan Bünyamin Beyazıt, 7 bin lira maaşla mermer işçisi bulamadığı için isyan etti: "6-7 bin TL maaş veriyoruz beğenmiyorlar.
İş yok diyenlere sesleniyorum, buyursunlar iş var, maaş var, sigorta var, yemek var gelsinler çalışsınlar."
■ Geçtiğimiz hafta da Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yasin Arslan aylardır 7 bin TL maaşla çalışacak şoför bulamadığını açıklamıştı:
"Araçlarımız ortalama günde 4 sefer yapıyor. Bir hat 2 saat sürüyor. Şoförün çalıştığı saat 8 saati de geçmiyor. 7 bin TL maaş veriyoruz ama şoför bulamıyoruz."



Mermer işçiliği sağlık sorunları yaratma riski olduğu için belki tercih edilmiyor olabilir ama otobüs şoförlüğü neden beğenilmiyor?
7 bin lira büyük bir para değil ama iki işletmeci de asgari ücretin üzerinde ödeme yapıyor. İşsiz evde oturmaktansa sigortalı bir işte 7 bin liraya çalışmak daha iyidir değil mi?
Türkiye'de 'iş beğenmeme' sorunu ile ilgili birçok yazı yazdım.
"Göçmenlere kızılıyor ama ara eleman eksikliğini onlar kapatıyor" diye yazınca linç de yedim!
Gelişmiş ülkelerde meslek sahibi olan, zanaatla uğraşanlar toplumda saygı görür. Elektrikçi, çöpçü, şoför vs. insanlar meslekleri üzerinden değerlendirilmezler.
Örneğin bizim gençler AVM önünde güvenlik görevlisi olarak çalışmayı, oto tamircisi olmaya tercih ediyorlar. Birçoğu meslek sahibi olmak yerine rahat bir yerde memurluk yapmak istiyor.
Çünkü o daha havalı meslek!
Yani bizdeki 'iş beğenmeme' sorunu, fiyakalı, rahat iş bulma arzusunun sosyolojik ve psikolojik boyutu da var.
Ne olacağını söyleyeyim; bugün düşük ücretle çalışan ama geçerli bir meslek öğrenen göçmenler gelecekte işveren olacaklar!
Bizim çocuklar da onların altında çalışacak!

***


ÇİN YEMEĞİ!
Rus biatlet Valeria Vasnetsova, Instagram hesabından kendisine verilen öğle yemeğinin fotoğrafını paylaştı ve sporculara beş gündür bütün öğünlerde aynı yemeklerin verildiğini söyledi.
Menüde sade makarna, patates, et (yanmış sanki) yer alıyor ve sebze bulunmuyor.



Biathlon sporunu yapanlara Biatlet denir. Biathlon kros kayağı ve tüfek atışını içeren çok çok zor bir kış sporudur.
Menüdeki özensizliği ve az çeşit olmasını geçtim, bir biatlet bu yemekle doymaz, performansı düşer.
Aynı yemeği beş gün yemek bir çocuğu bile isyan ettirir. Ayrıntılar önemlidir. Milyarlarca dolar harcayıp dev tesisler kurup olimpiyat yaparsın ama beş gün aynı vasat yemeği yedirdiğin akılda kalır. Nitekim Vasnetsova'nın paylaşımı gündem oldu!

***


METAVERSE'TE DÜĞÜN SALONU MU AÇSAK?
Hindistan'da yeni evli çift Shruti Nair ve Anil Narasipuram, bir 'blockchain' (blok zinciri) nikâhı düzenledi.
Anil ve Shruti çiftinin evlilik akdini OpenSea platformu üzerinden kendisine dijital rahip tanımlaması yapılan Anoop Pakki tescilledi. Böylece bu evliliğin bir NFT'si oldu.



Sonra bu NFT erkeğin 'blockchain' cüzdanından kadının cüzdanına gönderildi.
Ve dijital rahip, çifti karı koca ilan etti, kutsadı.
Enteresan işler. Bu 'blockchain' nikâhı, dijital rahip vs. yaygınlaşır. İşte bu tarz ilginçlikler kripto para, NFT, Metaverse aleminin yaygınlaşmasına hizmet ediyor.
Metaverse'te düğün salonu mu açsak, ne yapsak?

***


NFT DOLANDIRICILIĞI
ABD Hazine Bakanlığı, NFT'lerin dolandırıcılık, kötü amaçlı yazılımlar ve hırsızlık gibi pek çok alanda kullanılmaya başlandığına dair bir rapor açıkladı. Açıklamada NFT üzerinden kara para aklama riskine ilişkin kanıtlar bulunduğu bildirildi.



Beklenen oluyor. NFT'nin kara para aklamak için biçilmiş kaftan olduğunu yazmıştık! Çünkü denetim az, devlet garantisi sınırlı!
Bitcoin ilk çıktığında yatırım fırsatını kaçırdığını düşünenler şimdi NFT ve Metaverse'teki sanal arazilere yatırım yapıyorlar. Yakında NFT ve Metaverse'le ilgili dolandırıcılık haberleri çıkarsa şaşırmayın!

***


SEN DE Mİ DARWIN?
Kriminolog Dr. Mike Sutton, ünlü evrim bilimci Charles Darwin'in 'doğal seçilim' teorisini, İskoç doğa bilimcisi Patrick Matthew'den çaldığını iddia etti.
Sutton yeni çıkan 'Bilim Hırsızlığı...' kitabında Darwin'in yazdığı mektuplarda Darwin'in Matthew çalışmalarından haberdar olduğunu yazdı:
"Darwin 1859'da, Patrick Matthew'un 1831 tarihli 'Deniz Kerestesi ve Ağaç Yetiştiriciliği Üzerine' kitabında yazdığı 'doğal seçilim yoluyla evrim' teorisini tekrarladı. Darwin, aynı kelimeleri kullanmaktan başka seçeneğinin olmadığını fark etti ve buna 'Doğal Seleksiyon Süreci' adını verdi. Kelimeleri değiştirdi ve kimsenin fark etmeyeceğini umdu."
Sutton'un da belirttiği gibi bu tarihin en büyük bilim sahtekârlığı olabilir. Dünyada en çok tartışılan teorilerden biri olan Darwin'in 'Evrim Teorisi'nde intihal varsa bilim dünyasında kartlar yeniden dağıtılır!

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar