Metin Çınar

Metin Çınar

Mail: cinarmetin06@hotmail.com

SEÇİMİN NE ÇOK KAZANANI YOKMUŞ!

28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylaması kesin sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,18, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,82 oranında oy alarak seçimler sonuçlandı.  13.Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan Ankara’da yaptığı ilk konuşmasında “Biz Türkiye’yi çok seviyoruz, bugün kimse kaybetmemiştir, 85 milyonun tamamı kazanmıştır. Milletimizin bize verdiği sorumluluğun gereği olarak, kimseye kırgın, küskün, kızgın, öfkeli değiliz. Artık, seçim dönemine dair tüm tartışmaları ve çekişmeleri bir kenara bırakarak, millî hedeflerimiz, millî hayallerimiz etrafında birleşme, bütünleşme vaktidir” dedi

SEÇİMDE DEVLETLE YARIŞMAK
Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 – 2023 yılları arasında dünya covit pandemisiyle birlikte yığılmış iktisadi sıkıntıların üzerine on bir ili kapsayan ve 13,5 milyon insanın direkt etkilendiği depremler neticesinde ipi göğüsleyen aday olması herkesi şaşırtan bir sonuç olmuştur. Yüksek enflasyonla fakirleştirilmiş seçmenin böyle bir sonucu belirlemesinin gerçek nedenleri üzerinde epeyce bir kafa yorulması gerekecektir. Muhalefet için “güven vermiyor” tezi seçmende pek de karşılık görmüş değil. Kılıçdaroğlu’nun ilk tura rağmen oyunu yükseltmesi en önemli göstergesidir. İlk bakışta görülen kazanmanın asıl nedeninin muhalefeti hak etmediği bir terör örgütüyle iltisaklılık suçlamasının Erdoğan’ın tabanı konsolide etmesinde en önemli faktör olmuştur. İkici faktör olarak da devletin tüm imkanlarıyla Erdoğan’ın lehinde seçim lansmanda kullanılması, görevdeki tüm bakanlarını sıkıntı gördüğü illerden milletvekili adayı göstererek devleti aktif bir şekilde seçimlere sokmuş olmasıdır. 

KAYBEDEN AK PARTİ
Yarışmadan maksat kazanmaktır. Erdoğan’da 2023 seçimini kazanarak 13. Cumhurbaşkanı seçilmiştir.  Genel Başkanlığını yaptığı Ak Parti, 2018 seçimlerinde aldığı yüzde 42,56 oyu, 2023 seçimlerinde yüzde 35,87’ye düşürmüş olması dikkat çekilecek, üzerinde çokça yorum yapılacak bir durumdur. İki seçim arasındaki kayıp yüzde 15.71’dir. Partinin günden güne eridiği, halkın refahını önceki yıllara göre düşürdüğünün faturasını seçmen Erdoğan’dan ziyade Ak Parti’ye kesmiştir.

KILIÇDAROĞLU KAYBETMEMİŞTİR
Bugün iktidar yanlıları ve yorumcuları Kılıçdaroğlu’nun başarısızlığı, parti genel başkanlığı makamının gözden geçirilmesi gibi yorumlarına hız vermiş durumdalar. Oysa ki Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı seçilememiş olmasına rağmen birçok alanda başarıya imza atmış, ilkleri Türk siyasetine kazandırmış bir genel başkan olmuştur. Siyasete nezaket ve ahlakı getirme, farklılıkları işbirliğinde bir araya getirebilme, ülke için siyasi fedakarlıkta bulunabilme vs. gibi olumlu gelişmelere imza atmıştır. Parti iç işlerine dış müdahaleleri yapanlara bakıldığında, aslında kazananın kaybedene göre tek avantajlı olmasının göstergesi eline mührü almış olmasıdır.   

TEBRİKLER TÜRKİYE
Yeni seçilen13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı,  28. Dönem TBMM üyelerini ve yeni dönem bakanları tebrik eder, görevlerinde başarılar dilerim. 
ZENGİN OLMAYI BEKLEYENLERE (fıkra)
Yaşlı adam ile torunu birlikte oturmuş sohbet ediyorlardı. Bir ara çocuk dedesine bakarak şöyle dedi:
– Dedeciğim gözlerini kapatır mısın? Gayri ihtiyari gözlerini kapatan dedesi, bir taraftan da sormuş:
– Hayırdır evlat, gözlerimi neden kapattırdın?
– Niye olacak dede, annem dün akşam “Deden gözlerini yumduğunda çok zengin olacağız” demişti!
İktidar sahiplerine bizde seslenelim; (öncekiler gibi) “ Sakın gözlerinizi yumup, birilerini zengin etmeyesiniz!”

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar