Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

SOSYAL MEDYANIN NİMETİ YA DA LANETİ

Sosyal medya bir yandan size birçok  fırsat sunarken bir yandan da ciddi riskler taşır. Yeni dostlar, yeni bilgiler  edinirsiniz. Bilgilerinizi paylaşırsınız. Diğer taraftan da attığınız bir twett ya da facebookta paylaştığınız bir bilgi size düşünmediğiniz bir sıkıntığının içine sokabilir. Bu nedenle sosyal medyayı çok dikkatli kullanmak gerekir.

Zaman zaman yazdığım yazıların maksadından çok farklı anlaşıldığını görünce bu durum beni sosyal medya kullanımı ilkeleri üzerinde düşündürmeye sevketti.

K.Maraş’ta  (1981-1983) Turizm Gazetesine fıkra ve makaleler yazardım. Gazetenin sahibi ve yazı işleri müdürü rahmetli Ali Saim Emirmahmutoğlu o engin tecrübesiyle bana yazı konusunda öğütler verirdi. Derdi ki, “Bir yazın gazetede yayımlandıktan sonra artık o senin inisiyatif alanından çıkar. Eğer orada bir yanlış anlaşılma olursa ondan sorumlu olursun. Gazeteyi alan her insana gidip ‘ben aslında şunu demek istemiştim’ diye açıklama yapamazsın. Neyi kasdediyorsan onu başka bir anlamaya meydan vermeyecek şekilde açık açık yaz” derdi. 

Sosyal medya bir nevi gazeteye yazmak gibi özellik taşır. Bu nedenle sosyal medya  kullanımı dikkat ister. Peki nelere dikkat edilmelidir?

1- Sosyal medya dostlarımızla bir buluşma yeri gibidir. “Ziyaretin kısası makbuldür”deriz. Zamanımızı gereğinden fazla sosyal medyada geçirirsek, ziyareti uzatmış ve tadını da kaçırmış insana döneriz.

2- Sosyal medyada paylaştığımız görüşler mutlak doğrular değil, kendi öznel düşüncelerimizdir. Övgüleri ihtiyatla, eleştirileri sükunetle karşılamalıdır. Başkalarının düşüncelerine saygılı olunmalıdır.

3- İnsanları bıktıracak, usandıracak sıklıkta kendi hayatımızdan fotoğraflar, siyasi propaganda niteliğinde mesajlar paylaşılmamalıdır. Paylaşımlarımızın üçüncü kişileri ilgilendirmesine ve faydalı paylaşımlar olmasına dikkat etmeliyiz.

4- Sosyal medya bizi kullanmamalı. biz sosyal medyayı kullanmalıyız. Sosyal medyaya bağımlılık bizi sosyal değil, asosyal ya da antisosyal yapar.

5- İnternet ortamında paylaştığınız bir şey silinse bile bir gün karşınıza çıkabilir. Günübirlik olarak düşünmemek, yazdığımız şeyin uzun vadeli olarak bizi bağlayacağını hesap etmemiz gerekir.

6- Sosyal medyada herkesi takip etmek zorunda değiliz. Faydasız paylaşımlarda bulunanları takibini bırakmamız zaman ekonomisi bakımından önemlidir. Kimseyi de rakip olarak görüp sosyal medyadan gol atmaya çalışmamız doğru olmaz. Doğru bildiğimiz faydalı ve kendimize yakıştırdığımız paylaşımlarla meşgul olmamız doğru olur.

7- Sosyal medyada aykırı olarak dikkat çekmeye çalışmak uygun değil. Kendimize ait güzel farklılıkları paylaşabiliriz. Sosyal etkinliklerimizi paylaşabiliriz. Bunu yaparken kendimizi etkinliğin başrol oyuncusu göstermeye gerek yoktur. Bu etkinlik insanlara bir ilham kaynağı olacaksa paylaşılmalıdır.

8- İnsanlara cevap yazarken soğukkanlı olunmalıdır. Tahrik, tehdit, tahkir eden  cümleler kurulmamalı, nezaket cümleleriyle durum açıklaması yapılmalıdır. Gerekiyorsa özür dilenmelidir.

9- Paylaşımlarınız size ait düşünceler değilse mutlaka kaynak bildirilmelidir. Bir telif sorunuyla başınız ağrıyabilir.

10- Sosyal medyayı suya yazılan bir yazı gibi görmeyelim. Bazen tarihe kayıt düşüyoruz. İmla kurallarına dikkat edelim. İlkeli olalım, Bir duruşumuz olsun. Neticede sosyal medya gerçek hayatımızın sanal hayata dönüşmüş gölgesidir. Gerçek hayatta farklı sosyal medyada farklı olup bir kişilik aşınmasına meydan vermeyelim.

  Bunları kendime ihtar için yazdım. Ama belki sizlere de faydası olur diye paylaşıyorum.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar