Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

“VAVEYLA” YA DA BİR ÇIĞLIĞI DUYULUR KILMAK

Bir kitap görseli olabilir

Gülşan Avşar tarafından kaleme alınıp Gülnar yayınlarından çıkan “Vaveyla “isimli kitap yolu kadın sığınma evinden geçenlerin öyküsünü anlatıyor. Bu öyküler görmediğimiz trajedileri görünür, duymadığımız çığlıkları duyulur hale getiriyor.

Yazar acılarına ortak olup onlara hizmet verirken, şiddete uğrayan kadınların yalnız olmadıklarını, destek alabileceklerini, bunun için başvuru yollarını anlatıyor. Ayrıca topluma “Bu kadınlar bunu yaşıyor, farkında olun, bu çığlıkları duyun” diyerek bir çeşit feryadını duyurmaya çalışıyor.

Kitapta ilginç bulduğum birkaç paragrafı paylaşmak istiyorum.
“Toplumda muhafazakarlık arttıkça kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin de her geçen yıl bir öncekine göre yüksek bir oranda arttığını yapılan araştırmalardan görmekteyiz.”

“Çok iyi okullarda okumuş eczacı, avukat, gazeteci, mimar, hemşire, öğretmen vd. şu an aklıma gelmeyen çok sayıda meslek sahibi kadın da danışmanlık hizmeti almak ya da sığınma evinde kalmak için kadın danışma merkezlerine başvurmaktadır.”

“Sığınma evinde kalan her kadın süreç içinde tek tek kimliğini, ruhunu, bedenini ve kalbini onarıyordu. Birey olduklarını hatırlıyorlardı ve asıl önemlisi de bu değişimi kendileri başlatıyordu.”

Kitap toplumun görünmeyen yüzünü; aile içi şiddet ve cinsel istismarını, çocuk gelinleri, her türlü şiddete maruz kalan kadın ve çocukları anlatıyor. Toplum olarak gözümüzü kapadığımız gizli günahlarımızı aşikâr ediyor. Bir Afrika atasözü “Bir suçtan bütün köylü sorumludur.” Der. İngiliz düşünür, tarihçi Henry Thomas Buckle’ de (1821-1862): “Suçu toplum hazırlar, suçlu işler.” der.

Bir sosyolog olan yazar Gülhan Avşar yaşanan dramları edebiyat diliyle anlatırken aynı zamanda sosyolojik tahliller için çok faydalı veriler ortaya koymuştur.

Mademki kitap görünmeyen trajediyi görünür, duyulmayan çığlığı duyulur hale getiriyor. Bu trajedilerin, bu çığlıkların olmaması için hem devletin hem de sivil toplum kuruluşlarının önleyici çalışmalar yapması halinde kitap amacına ulaşacaktır.

Kitap; şiddete ve cinsel istismara maruz kalan kadın ve çocuklar için toplumda bir farkındalık oluşturması yönünde önem taşıdığı gibi bu durumla karşılaşmış kişilere de rehberlik edecek bilgiler vermektedir. Okunması gereken alanında özgün bir kitap. Bu konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar