Durdu Güneş

Durdu Güneş

Mail: durdugunes@hotmail.com

YANGINDAN PAYIMIZA DÜŞENLER

Yakılan orman arazisini fırsata çevirip üzerine otel yapan rantiyecinin de bu gerçeği bilerek o oteli kullanan müşterinin de yangında payı vardır.
**
Ülkeye hazmetme kapasitesinin üstünde göçmen ve mülteci kabul ederek, can, mal ve vatan güvenliğini tehlikeye atan politik anlayışın da yangında payı vardır.
**
Sigara içip izmaritini rastgele yere atan kişinin de yangında payı vardır.
**
Piknik yapıp cam şişeleri, pet şişeleri gibi risk doğuracak çöpleri usulünce çöpe atmayanın da yangında payı vardır.
**
Eğer bu yangını çıkaranlar yakalanıp, yargılanıp gerekli cezayı almazlarsa;  bu yangınlarda yetersiz ceza yasasının, istihbaratın, emniyetin ve yargının payı vardır.
**
Coğrafik olarak sadece uçakla, helikopterle söndürülebilecek orman yangınını, uygun araç kullanmaksızın kazmayla, kürekle ve testiyle su taşıyarak söndürme zafiyeti içinde kalmanın yangında payı vardır.
**
Krizi doğru yönetemeyip, halkıyla, yerel ve merkezi yönetimle birlik oluşturma becerisi gösteremeden, yangın üstünden siyasi kavga çıkarmanın yangında payı vardır.
**
Çam ormanları yangına çok elverişli ormanlardır. Yangına elverişli olmayan alternatif ağaçlar dikmemek suretiyle aynı felaketleri yaşamayı kader sayan bir anlayışın yangında payı vardır.
**
Ülkenin ciğerleri yanarken, eğlence fotoğrafları paylaşan, sosyal medya arsızlarının duyarsızlığı ile fidan dikme kampanyasında bir fidanlık katkısı bile olmayıp sadece sosyal medyada yangın çıkaranlara lanet okuyanların pasif de olsa yangında bir payı vardır.
**
Her operasyonda; “terörün beli kırıldı,” “terörün kökü kazındı” gibi manşet haberlerden sonra ülkeyi aynı anda ateşe verecek bir terör gücüyle karşılaşıyorsak, bize algılarımızla gerçeklik arasında çelişki yaşatanların yangında payı vardır.
**
Bir Çin atasözü vardır. “İşler kötüye gidiyorsa bir aynaya bakın”

Bir sorunu çözmek ona bakış açımızla yakından ilgilidir. Bir düşünür, “Bir sorunla karşılaştığında az gelişmiş ülke insanı sorunu ve çözümü hep dışarıda arar. Gelişmiş ülke insanı i ise sorunu kendi içinde arar. ‘Bu sorunda benim payım ne ve ben çözümde ne yapmalıyım?’ diye düşünür” der.

Zor günlerde konuşmak da zordur. İnsanlar acılı ve öfkelidir. Bu nedenle ne derseniz deyin, bir öfkenin muhatabı olabilirsiniz. Ama şu bir gerçek ki sorunlar öfkeyle değil, soğukkanlılıkla ve akılla çözümlenebilir. 

Amacım ne kimseyi suçlamak ne acıyı küçümsemek ne de bu acı üzerinde felsefe yapmaktır. Acı hepimizin acısıdır. Yanan her ağaçta bizim ciğerimizden bir parça vardır. Görev yaparken şehit düşen her görevlide bizden bir payda vardır.  Bu nedenle felaketler karşısında öncelikle tedbir almak, felaket sonrasında ise hızla yaraları sarmak zorundayız. Bir İngiliz atasözünde denildiği gibi, “İnsan göklerden gelen felaketlerden kurtulabilir, fakat kendi çağırdığı felaketlerden kurtulamaz.”

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar