MHP'li Arkaz: "Afrika'dan, Avrupa'dan, Asya'dan, her taraftan Türk doktorlarına büyük bir talep var"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MHP'li Arkaz: "Afrika'dan, Avrupa'dan, Asya'dan, her taraftan Türk doktorlarına büyük bir talep var"
Abone ol
Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. Bölümü üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alan MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz, "Salgın boyunca Dünya Sağlık Örgütü bizi gıpta ile seyretmiştir.

Bu yüzden bugün, Dünya’nın her yerinden insanlar tedavi olmak için ülkemize geliyorlar. Afrika'dan, Avrupa'dan, Asya'dan, her taraftan Türk doktorlarına büyük bir talep var" dedi.

MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Hekimler ve sağlık çalışanları, toplumun sağlığı için gece gündüz mücadele ediyorlar ancak fedakârca çalışmalarına rağmen istenmeyen durumlar yaşanabiliyor, sık sık şiddete maruz kalıyor ya da meslekleri gereği yaptıkları muayene, teşhis, tedavi ve tıbbi uygulamalar nedeniyle hukuki sorunlarla karşılaşabiliyorlar.

Görüşmekte olduğumuz kanun teklifiyle hekimlere ve sağlıkçılara yönelik şiddetin de engellenmesi hedefleniyor.

Sağlıkçılara yönelik şiddet, ceza kanunu kapsamında katalog suçlara dâhil edilip, failler tutuklu yargılanacak ve şiddet mağduru sağlıkçılarımız korunacak. Hekimlere ve sağlıkçılara kalkan eller kırılacaktır.

Ayrıca; hekimler başta olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının ek göstergelerinde değişikliğe gidiliyor. Aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış; sağlıkçılara döner sermayeden ek ödeme; doktorların ve tüm sağlık çalışanlarının maaşlarında düzenleme; özlük hakları, çalışma saatleri ve emekli maaşlarında iyileştirilmeler yapılacaktır.

Hekimin uyguladığı tedavi esnasında ortaya çıkan istenmeyen sonuçlar; “tıbbi malpraktis” olarak tanımlanmaktadır. Yorgunluk, çalışma koşulları, iş yükü, uzun mesai saatleri ve personel yetersizliği gibi birçok farklı neden tıbbi malpraktise yol açabiliyor.

Daha önce, doktorlarımız malpraktis davalarında ceza mahkemelerinde yargılanıyor ve ağır tazminatlar ödemek zorunda kalıyorlardı. Yeni yapılan düzenlemeye göre; başta doktorlarımız olmak üzere tüm sağlıkçılarımız hakkında, ceza soruşturması açılabilmesi özel bir kurul izniyle mümkün olacak. Hekimler de hâkimler gibi korunacak. Tıbbi Malpraktis davalarına artık ceza mahkemeleri değil; ihtisas mahkemeleri bakacak.

Branş seçimlerinde eskiden hekimlerin çoğu cerrahi dalları tercih ediyorlardı. Şimdi ise daha çok dahili bölümleri tercih ediyorlar.

Dolayısıyla, hekimlerin malpraktis cezalarındaki mağduriyetleri de giderilmelidir. Örneğin, malpraktis davasında en yüksek risk grubunda bulunan doktorlar için zorunlu sigorta 800 bin liraya kadar ödeme yapıyor. Bu miktardan daha fazla ceza uygulanması durumunda hekimler ya tamamlayıcı sigorta yaptırıyor ya da üstünü kendileri ödüyordu.

Bu mağduriyeti gidermek için zorunlu sağlık sigortasının kapsamı genişletilmeli, primlerin tamamı devlet tarafından ödenmeli ve oluşacak ceza durumlarında tüm para cezası sigorta tarafından karşılanmalıdır.

Hiçbir doktor hastasına zarar vermek istemez. Doktor, kendisinin canına kastedeni bile tedavi etmeye yemin etmiş bir kutsal mesleğin mensubudur. Bir ülkede hekim maddi-manevi ne kadar rahatsa o kadar başarılı olur.

Yaklaşık bir yıldır Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonunda kadınlarımızı korumak ve şiddeti engellemek için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Alanında uzman yüzlerce kişinin hazırlık sürecine dâhil olduğu kanun teklifiyle kadınlara yönelik şiddetin engellenmesi hedeflenmiştir.

Görüşmekte olduğumuz kanun, ülkemizin kültürel yapısı ve ahlaki değerlerimiz dikkate alınarak hazırlanmıştır. Teklifin hazırlık sürecinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi: "Şuna inanmak gerekir ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir."

Kadınların yükseldiği bir dünyada medeniyet ve insanlık da yücelir. Bir ülkenin kalkınması ve o ülkede demokrasinin sağlanması için kadının mutlak özgür olması gerekiyor. Bizler, toplum ve devlet olarak kadınlarımızın hakkını, hukukunu ve can güvenliğini korumalıyız.

Yapılan düzenlemeyle şiddet mağduru kadınlarımıza ücretsiz avukatlık hizmeti sağlanıyor.
İyi hâl indirimi olarak bilinen hâkim takdir indirimi ortadan kaldırılıyor. Bundan sonra, kasten yaralama, işkence, eziyet ve tehdit gibi suçlar kadınlara karşı işlenmişse cezalar daha da ağır oluyor. Üstelik mağdur kadına karşı bu suçları işleyen eşi veya eski eşiyse cezası bir kat daha artıyor.

Kadınlara karşı işlenen tüm suçların cezaları caydırıcı hâle geliyor, ısrarlı takip olarak bilinen rahatsız edici davranışlar suç olarak kabul ediliyor. Kadınların çarşıda, sokakta ya da herhangi bir yerde takip edilmeleri ve internetten, sosyal medyadan tacize uğramaları engelleniyor.

Kadınlarımız ve çocuklarımız, hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız için yapılan bu düzenlemelerde gerekli hassasiyeti gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum. Kanun teklifimizin hayırlara vesile olmasını diliyor, Genel Kurul’u saygıyla selamlıyorum."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazak mevkidaşı ile masa tenisi oynadıÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazak mevkidaşı...

Hac işlemleri artık e-Devlet üzerinden yapılabilecekSonraki Haber

Hac işlemleri artık e-Devlet üzerinden y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar