Çanakkale yangınında son durum!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çanakkale yangınında son durum!
Abone ol
Son dakika.. Çanakkale'de dün başlayan yangını söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.

Merkeze bağlı Damyeri köyü yakınlarında dün saat 11.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve diğer kurumların araçlarıyla müdahale edilmeye başlandı. Yangın 15 kilometrelik bir hatta etkili olurken, yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladı.

Havadan uçak ve helikopterlerin de destek verdiği yangının kent merkezine yakın noktada etkili olması üzerine bölgeye çok sayıda takviye ekip sevk edildi. Gün boyu devam eden müdahalelere rağmen rüzgarın hızının saatte 70 km'ye ulaşması, ekiplerin müdahalesini güçleştirdi. Akşam saatlerinde rüzgarın hızının düşmesi ile ekipler, yangının ilerlediği noktalarda set oluşturarak yayılımını engellemek için çalışmalarını sürdürdü. 4 gece görüşlü helikopter yangına müdahalesini sürdürürken, havanın aydınlanması ile diğer helikopterler de müdahale için harekete geçti.

Gelişmeleri anbean canlı aktarıyoruz...

YANGINA MÜDAHALEYE GİDEN ARAÇLARA GEÇİŞ ÜCRETSİZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada, "Yangına müdahale amacıyla Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nü kullanan araçların ücretsiz geçişi sağlanmaktadır" denildi.

HAYATİ TEHLİKESİ OLAN VATANDAŞ YOK

Yaklaşık 2 bin 700'e yakın personelle sahada mücadele edildiğini belirten Bakan Yumaklı, 9 köyün tahliye edildiğini bin 251 vatandaşın yaşadığını söyledi.

Gece boyunca köyleri tek tek ziyaret ettiklerini belirten Yumaklı çok sayıda hayvan zaiyatının olduğunu da belitti.

1500 hektarlık alanın yangından etkilendiğini söyleyen Bakan Yumaklı'nın açıklamalarından satır başları şöyle; Yaralı 83 vatandaşımızdan, 8'i müşaade altında. Herhangi bir vatandaşımızın hayati tehlikesi yok. Halihazırda Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış vaziyette. Yine Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapatıldı.

Şu anda rüzgar saatte 40 km hızla esmekte. Öğleden sonra 60 km hıza çıkacak. Düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi. Öğleden sonra resmi çok daha net bir şekilde göreceğiz.

Devlet hastanesiyle ilgili, üniversiteyle ilgili hiçbir risk yok. Yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Olağanüstü bir şey çıkmazsa öğleden sonra genel resmi daha net bir şekilde göreceğiz.

YANGININ İLK ANLARI ORTAYA ÇIKTI

Çanakkale Damyeri mevkinde başlayan yangın kısa sürede büyüyerek yayıldı. Yangının ilk çıkış anlarında İHA’dan alınan görüntüler paylaşıldı.

Alınan bu görüntülerin hemen akabinde bölgeye karadan ve havadan müdahale başladı. Yangın düşük nem ve rüzgar nedeniyle kısa sürede büyüyerek kontrolden çıktı.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangınla mücadelede son durumu paylaştı. Bakan Koca, 'Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.' ifadelerini kullandı.

NENE HATUN GEMİSİ BÖLGEYE KONUŞLANDIRILDI

Kıyı Emniyet'ten yapılan açıklamada, 'Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan NENE HATUN gemimiz, denizden müdahaleye ihtiyaç olduğu durumda görev yapmak üzere emre hazır olarak Çanakkale Merkez İskelesi’nde konuşlandırıldı.' denildi.

YANGINA MÜDAHALE EDERKEN ÜZERİNE AĞAÇ DEVRİLDİ

Çanakkale’de çıkan orman yangına hem havadan hem de karadan müdahale devam ederken, yangınla mücadeleye gelen arama kurtarma görevlisinin alevlere müdahale ettiği sırada üzerine ağaç devrildi. Yaralanan kişiye önce ekip arkadaşları daha sonra sağlık ekibi müdahale etti.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullandıldı:

Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 2.659 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir.

Orman yangınında 81 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, 72 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane - 1.251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır.

4 HELİKOPTERDEN SABAHA KADAR SORTİ

Bakan Yumaklı yaptığı son paylaşımda, 'Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

YANGININ ÇIKIŞ YERİ

Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı. Boğaz, gece saatlerinde tek taraflı deniz ulaşımına açıldı. Ayrıca, Çanakkale-Çan karayolunun da sivil araç trafiğine kapatıldığı bildirildi.

Bölgede çalışmaları koordine eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu yangın, bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı, yangınların yüzde 90’ı insan unsuru. Hızı saatte 70 kilometreyi bulan rüzgarın etkisiyle yangın kuş uçuşu yaklaşık 15,1 kilometrelik bir alana kat etti. Yangından yaklaşık 1500 hektar alan etkilendi. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Sevindirici tarafı, Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehir merkezini teğet geçer bir halde ilerliyor. Devlet hastanesinde herhangi bir tehdit yok. Şu anda 14 kişi nakledildi. 150 hastamız şu anda 60 ambulansla birlikte bekletiliyor. Önlemler alındı. Çanakkale Boğazı sabahın ilk saatlerinde çift yönlü olarak ulaşıma kapatılacak” dedi.

ALEV KAPANINDA CAN PAZARI

Alevlerin ulaştığı boşaltılan merkeze bağlı Yağcılar ve Ulupınar köylerinde çok sayıda ev alev alev yandı. Kayadere köyünde de hayvanlarını kurtarmak isteyen bazı vatandaşlar son anda bölgeden uzaklaştı.

'KAÇIN KÖYDEN'

Yanan köylerde araçlarını bırakmak istemeyen bazı köylüler sinir krizi geçirdi. Bir vatandaş, köyde kalan yakınlarını telefonlara arayarak “Traktörü falan bırakın. Çıkın köyden. Yanarsa yansın” dedi.

UÇAK SEFERLERİ YAPILAMADI

Yangın hava ulaşımını da etkiledi. Dün akşamki Ankara-Çanakkale uçak seferi güzergah değiştirirken, THY’nin bu sabah yapılacak Çanakkale-Ankara seferi de iptal edildi.

 

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK BAĞLANTISI KESİLDİ

Yangın nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Hastanesi bölgesinde doğalgaz hattı kontrollü olarak kesildi. Yangının hastane bölgesine olası sıçrama durumunda patlama riskine karşı doğalgaz ve elektrik bağlantısının kesildiği belirtildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tüketici güven endeksi belli olduÖnceki Haber

Tüketici güven endeksi belli oldu

MHP Lideri Devlet Bahçeli'den Çanakkale yangıyla ilgili iddialara sert tepkiSonraki Haber

MHP Lideri Devlet Bahçeli'den Çanakkale...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar